Oct 13, 2008

How to install Ns-2-AllinOne-2.33 on Ubuntu 8.04

This is an example of the NS2-AllInOne-2.33 installation for Ubuntu 8.04.

Download the most recent Ns-2-AllinOne-2.33 from Sourceforge.

Suppose that there is "ns-allinone-2.33.tar.gz" in current directory (e.g. "~/" for me is "/home/mm").
All steps are done in Terminal, so open a terminal in Accessories/Terminal.

To extract the file:
tar xvfz ./ns-allinone-2.33.tar.gz

Go into extracted directory:
cd ns-allinone-2.33

Download required packages:
sudo apt-get install build-essential autoconf automake libxmu-dev

Start installation:
./install

Set environment parameter:
gedit ~/.bashrc
Then at the last line, append the following text with changing "/your/path" to the directory that contains "ns-allinone-2.33". (e.g. "/home/mm/" )

# LD_LIBRARY_PATH
OTCL_LIB=/home/mm/ns-allinone-2.33/otcl-1.13
NS2_LIB=/home/mm/ns-allinone-2.33/lib
X11_LIB=/usr/X11R6/lib
USR_LOCAL_LIB=/usr/local/lib
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:$OTCL_LIB:$NS2_LIB:$X11_LIB:$USR_LOCAL_LIB

# TCL_LIBRARY
TCL_LIB=/home/mm/ns-allinone-2.33/tcl8.4.18/library
USR_LIB=/usr/lib
export TCL_LIBRARY=$TCL_LIB:$USR_LIB

# PATH
XGRAPH=/home/mm/ns-allinone-2.33/bin:/home/mm/ns-allinone-2.33/tcl8.4.18/unix:/home/mm/ns-allinone-2.33/tk8.4.18/unix
NS=/home/mm/ns-allinone-2.33/ns-2.33/
NAM=/home/mm/ns-allinone-2.33/nam-1.13/
PATH=$PATH:$XGRAPH:$NS:$NAM



[via]

8 comments:

conockrad said...

By the way - if you whant to startup ns binary from elsewhere except your installation directory you'll see some ubuntu's 'programm not found' message. I've been seeking for solving of this problem, but even on ubuntu forum this question is not answered. But solution is very simple. you just need to 'make install' ns and nam modules.
P.S.: Thanks for writing this blog

vanilla bean said...

when run %ns, what ouput will appear ?

Is this?

Usage: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] name [server]
Listing: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] -l zone [server]
Hostcount: host [-v] [options] -H [-D] [-E] [-G] zone
Check soa: host [-v] [options] -C zone
Addrcheck: host [-v] [options] -A host
Listing options: [-L level] [-S] [-A] [-p] [-P prefserver] [-N skipzone]
Common options: [-d] [-f|-F file] [-I chars] [-i|-n] [-q] [-Q] [-T] [-Z]
Other options: [-c class] [-e] [-m] [-o] [-r] [-R] [-s secs] [-u] [-w]
Special options: [-O srcaddr] [-j minport] [-J maxport]
Extended usage: [-x [name ...]] [-X server [name ...]]

But i look at the another source, the when type command %ns, the output must be %.

Which one is right?

conockrad said...

I already post full HOWTO as comment on this post, but probably it was premoderated, or something like that.
vanilla bean - right output - %
Outup that you have - is result of work another program which default in Ubuntu. Start your ns binary directly from bin directory and this solve your problem.

Auliria Torres said...

How do I get the following error when running the tracegraph: ./trgraph: error while loading shared libraries: libmwsgl.so: cannot open shared object file: No such file or directory

someone knows the solution, and check it all the way and my mail is aulitorres@gmail.com

darkangel said...

Can you send for me a copy RSVP-TE patch for ns-2.26 and ns-2.33?
I'm doing a thesis about MPLS TE Fast reroute.
Thanks very much.
My email: thienngho@gmail.com

Anonymous said...

hi to all i am trying to run it from /home/tonis/programmer/ns-allinone-2.33/bin

and i still take the same output...

Usage: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] name [server]
Listing: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] -l zone [server]
Hostcount: host [-v] [options] -H [-D] [-E] [-G] zone
Check soa: host [-v] [options] -C zone
Addrcheck: host [-v] [options] -A host
Listing options: [-L level] [-S] [-A] [-p] [-P prefserver] [-N skipzone]
Common options: [-d] [-f|-F file] [-I chars] [-i|-n] [-q] [-Q] [-T] [-Z]
Other options: [-c class] [-e] [-m] [-o] [-r] [-R] [-s secs] [-u] [-w]
Special options: [-O srcaddr] [-j minport] [-J maxport]
Extended usage: [-x [name ...]] [-X server [name ...]]


Please HELPPPPPPP!!!!!!!!!

THIVYA said...

we are getting the message "could'nt find package build-essential " while installation... can u help us

THIVYA said...

we are getting the message "could'nt find package build-essential " while installation... can u help us